Licenssystem eller inte?

Det är många länder som har ett så kallat licenssystem på spelmarknaden som gör att vem som helst kan ansöka om tillstånd för att få bedriva verksamhet. I Sverige funderar man på att införa ett sådant.

I Svenska Dagbladet kan man läsa att det svenskägda spelbolaget Leo Vegas sökt om att få spellicens i Danmark och fått licensen beviljad. Eftersom man fått licensen beviljad på den danska marknaden kommer man nu att lansera spelsajten i Danmark till hösten och danskarna kommer alltså snart att kunna spela slots och annat casinospel på sajten. I ett pressmeddelande säger ägarna av Leo Vegas att de den senaste tiden satsat på att få licenser i de länder som har ett licenssystem och man håller även ständig koll på de länder som eventuellt kommer få ett sådant system för att vara tidiga med ansökan.

Verkar från utlandet

När det kommer till den svenska spelmarknaden kan ännu inte utländska aktörer ansöka om en licens för att få verka på marknaden. Än så länge får nämligen bara statliga företag som ATG och Svenska spel bedriva verksamhet och därför kan man säga att det finns ett monopol på spelmarknaden, vilket lett till att alla svenska spelföretag har fått bedriva sin verksamhet från andra länder än Sverige. Och just på grund av att dessa spelbolag bedriver sin verksamhet utanför Sverige kan de också komma runt de regler för reklam som gäller i Sverige och göra reklam för sitt spel, även om det inte är tillåtet enligt Resumé.

Utreder frågan

Man har dock diskuterat mycket huruvida vi faktiskt ska införa ett licenssystem även i Sverige och det är många som är för detta. Man har till och med kommit så långt att man utreder hur ett sådant här system skulle kunna fungera i Sverige.

”Sveriges spelmonopol bör upphöra och i stället ska det ersättas av ett system med licenser för att få anordna spel i Sverige. Det beslutade riksdagen under onsdagseftermiddagen.” Läs mer.