Fotbollen av idag, inte minst på klubbnivå, har två stora problem. Det ena är matchfixningen, det andra är huliganismen. Det är sällan som de två kombineras, men det är vad som skedde i Jönköping tidigare i somras. Åtminstone pekar det mesta på det.
Under matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund 15 augusti, när det stod 1-1 och två minuter återstod av tilläggstiden, hände något som inte har skådats tidigare inom svensk fotboll: en maskerad 17-åring sprang in från familjeläktaren och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita.
Den här händelsen betraktas av många som en skandal. Förutom att vara upprörande finns det också mycket som är förvirrande kring det hela. 17-åringen som anföll Keita uppgav också att han hade placerat ett farligt föremål på läktaren. Gärningsmannen var från Södertälje, och av allt att döma inte supporter till något av lagen.
Så varför gjorde han det? Troligen hade han satsat en hel del pengar på seger för Östersund. Det är åtminstone vad han har uppgett i förhör, skriver SVT Sport. 17-åringen är ensam misstänkt, och har själv sagt att han agerade på egen hand.
På sätt och vis lyckades gärningsmannen i sitt uppsåt. Spelbolagen har förvisso stoppat utbetalningar av vinstpengar på den aktuella matchen, men den avbröts efter attacken. Resultatet var vid denna tidpunkt 1-1, men fotbollsförbundets disciplinnämnd bestämde nyligen att Östersund ska betraktas som segrare med 0-3. Styrelsen i Jönköping Södra har dock beslutat att överklaga beslutet, eftersom man tycker att det bygger på en ”fiktiv” definition av vad en supporter är. Troligen beror straffet också på att Svenska fotbollsförbundet anser att Jönköpingsklubben har brustit i sitt säkerhetsarbete, eftersom man inte har kunnat skydda motståndarlagets spelare. Nämnden var dock inte enig. Det fanns de som tyckte att man borde låta matchen sluta 1-1, vilket ju var resultatet när attacken skedde.
Matchfixning i Sverige och utomlands
Uppgjorda matcher blir allt vanligare, och är ett stort problem i många länder. I takt med att problemet uppmärksammas mer och mer har det också flyttat ner i lägre divisioner, och det är numera inte ovanligt att matcher i division fyra misstänks vara uppgjorda. Ofta är utländska brottssyndikat inblandade. En del spelbolag har därför slutat erbjuda spel på matcher i lägre divisioner.
Det vanligaste sättet att fixa matcher är troligen att muta enskilda spelare. Kanske har detta också blivit svårare när matchfixningen uppmärksammas mer. Att istället ingripa direkt i spelet blir då ett sätt att påverka resultatet. Även om gärningsmannen påstår att han agerade på egen hand väcks frågan om han agerade på någons uppdrag. Att ta sig från Södertälje till Jönköping och lösa entré till familjeläktaren kostar ändå en del pengar, och 17-åringar är i allmänhet inte förmögna.
Även om svenska spelbolag stoppat alla vinster på matchen så vann ju Östersund, såvida inte beslutet omprövas. Kanske har pengar betalats ut någonstans i ett annat land, för just det här resultatet. Eller så ingår den avbrutna matchen i ett större schema, som bara dess upphovspersoner känner till. Kanske kommer det hela att få efterverkningar inte bara i Sverige, utan även utomlands.